Digitálny detox: Prečo by sme mali byť čas od času offline?

photo-1505489304219-85ce17010209

Sociálne siete sú už mnoho rokov neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Vďaka chytrým telefónom a dostupnému internetu môžete byť „online“ prakticky neustále. Mať zariadenie, kde v okamihu nájdete všetko potrebné, je rozhodne úžasné, ale internet a predovšetkým sociálne siete sú dobrými sluhami, ale zlými pánmi.

Hranica medzi bežným užívaním a závislosťou môže byť veľmi tenká. Niektorí jedinci si sú vedomí tohto nadmerného a zlého vplyvu, ktorý môže mať na ich duševný stav, a z času na čas praktizujú takzvaný digitálny detox. Termín, ktorý označuje obdobie, počas ktorého sa človek dobrovoľne vzdáva používania elektronických zariadení, ako je napr. mobilný telefón, tablet či notebook alebo aspoň radikálne obmedzí jeho používanie.

Prečo by ste si tiež mali z času na čas vziať offline deň?

Jednoducho preto, že vám to prospeje.

Úprimne, kto sa v tom nespozná? Keď sa prebudíte, mobil je prvý, po čom siahnete. Správy skontrolujete alebo na ne ihneď odpoviete. S telefónom potom idete na záchod, kde rýchlo preletíte, čo je nové na Instagrame. Po kontrole Instagramu popadnete telefón a naskenujete QR kód na krabici s cereáliami, aby ste získali prístup k nutričným informáciám. Na čistenie zubov si môžete pustiť hudbu zo Spotify a než odídete z bytu, vyhľadáte čas, kedy odchádza autobus. Cestou do práce potom odpovedáte na správy cez Messenger a počas schôdzky prechádzate Facebook, aby ste si skrátili dlhú chvíľu. Videli ste sa v tom? Potom možno nebude na škodu čas od času dobrovoľne dať digitálny detox. Okrem batérie vášho telefónu si oddýchne aj vaša myseľ.

Pokiaľ sa necítite na to, aby ste elektroniku v naplánovaný deň úplne odložili, skúste aspoň obmedziť jej používanie a strážte si čas, ktorý jej venujete. Nižšie uvádzame niekoľko tipov, ako nastaviť detox.

1. ŽIADNY TELEFÓN HODINU PRED SPÁNKOM A HODINU RÁNO PO PREBUDENÍ

Ako už bolo spomenuté vyššie, mnoho ľudí je zvyknutých s telefónom zaspávať aj vstávať. To však psychike a hlavne zdraviu nevyhovuje. Je vedecky dokázané, že modré svetlo produkované zariadeniami, ako sú chytré telefóny alebo tablety, narúša biologické receptory spánku a tým umelo predlžuje bdelosť. Mozog cíti, že je deň a nedovoľuje telu relaxovať. Ak zaspávate s mobilom, hrozí vám kvôli neustálemu nakláňaniu hlavy k displeju poruchy spánku, vyššia náchylnosť k depresiám, očné problémy a blokády krčnej chrbtice.

Odložte preto telefón aspoň hodinu pred tým, než pôjdete spať. Urobte si relax, dajte si sprchu alebo kúpeľ a namiesto čítania článku na internete si prečítajte pár stránok knihy, alebo časopisu. Ráno si namiesto listovania po internete pripravte časovo náročnejšie raňajky; ak neznášate ticho, zapnite si rádio alebo televíziu ako pozadie pri príprave do práce. Tí najzhýčkanejší si telefón do kúpeľne napriek tomu vezmú, ale skúste to – možno budete milo prekvapení, ako bude ranná hygiena s absenciou telefónu rýchlejšia :-). Vďaka tomu sa vám možno podarí naskočiť na skorší autobus alebo vlak do práce.

2. STARAJTE SA O ČAS STRÁVENÝ NA MOBILNOM TELEFÓNE

Počas vašej „obvyklej“ prevádzky je užitočné nainštalovať si niektorú zo štatistických aplikácií, ktoré sledujú váš čas strávený na zariadení. Používatelia Androidu môžu využívať napríklad aplikáciu „Digital Wellbeing“ a používatelia iOS budú ťažiť z aplikácie „Screen Time“. Ďalšími zaujímavými aplikáciami, ktoré vám pomôžu sa „odrezať“, sú napríklad „Moment“, kde si nastavíte, koľko času denne chcete na mobile stráviť. Pokiaľ tento limit prekročíte, aplikácia vás na to okamžite upozorní. Ďalšou užitočnou, aj keď možno radikálnejšou aplikáciou je „Freedom“, kde môžete zablokovať prístup k aplikáciám a internetu. A ako posledný tu máme „Space“, kde si môžete nastaviť svoje ciele v oblasti používania mobilného telefónu a následne sledovať, či tieto ciele plníte alebo ste na mobile častejšie, než by ste chceli.

Na konci dňa alebo týždňa zistíte, koľko času vám elektronika berie. Naozaj ste strávili 6 hodín sledovaním videí na YouTube? A teraz si predstavte, čo by ste namiesto toho mohli urobiť alebo zažiť.

3. NAHRAĎTE TELEFÓN INOU ČINNOSŤOU

Cez deň každý zažíva chvíle, keď nemá čo robiť a drvivá väčšina ľudí v tej chvíli siaha po telefóne. Keď sa však tieto „momenty“ za deň sčítajú, zistíte, že ste strávili dve hodiny na sieťach. Tento čas by ste mohli venovať niečomu zaujímavejšiemu alebo užitočnejšiemu.

Nastavte si hodinu (alebo aj viac, ak si trúfate) na začiatok každého dňa po dobu jedného týždňa, kedy telefón necháte z dosahu a nezdvihnete ho. Namiesto toho sa začnite venovať jednej z činností, ktorým ste sa dlho vyhýbali: cvičte, varte z čerstvých surovín, namiesto rýchleho občerstvenia si užite chvíľku s kamarátkou bez toho, aby ste neustále kontrolovali mobil, jednoducho začnite žiť skutočný život a znovu si užívajte veci a ľudí okolo seba. Možno budete prekvapení, čo vám celú dobu, kedy ste boli neustále pohlcovaní telefónom, unikalo.

4. VYPNITE OZNÁMENIE

Uvedomte si, aké ľahké je nechať sa vyrušiť pri najmenšom „cinknutí“ nového upozornenia na mobile. Komentoval niekto práve vašu fotku z dovolenky, alebo ste dokonca dostali komentár k svojmu inému komentáru? Posiela vám váš obľúbený online predajca oblečenia zľavový poukaz na váš ďalší nákup? Zamyslite sa, či niektorá z týchto situácií naozaj nejde oddialiť. Ak ste odpovedali, že to vydrží, choďte ešte ďalej a notifikácie buď na chvíľu vypnite, alebo ich vypnite natrvalo.

Vďaka vypnutým notifikáciám bude váš telefón naozaj tichý a všetko si v kľude prejdete, až keď budete naozaj chcieť. Možno časom zistíte, že vám to vyhovuje viac a do starého režimu sa nevrátite. Vaši priatelia tiež ocenia vašu plnú pozornosť, keď ste s nimi.

5. ZMAŽTE E-MAILY A SOCIÁLNE SIETE

A napokon. Koľko neprečítaných e-mailov máte v schránke? Rozlúčte sa s nimi raz a navždy a vykonajte očistu svojich účtov. Odstráňte všetok spam, neprečítané správy, o ktorých viete, že vás nezaujímajú, prečítajte si správy, o ktorých viete, že ich v budúcnosti nebudete potrebovať, a užívajte si prázdnu schránku doručenej pošty. Môžete sa okamžite odhlásiť zo všetkých newsletterov, ktoré vás nezaujímajú, a odhlásiť sa zo všetkých služieb a aplikácií, ktoré už nepoužívate. To isté potom urobte na sociálnych sieťach. Vymažte všetkých virtuálnych priateľov, ktorých by ste v reáli ani stretnúť nechceli, schovajte príspevky tých, ktoré zmazať nechcete, ale ich obsah vás rozčuľuje (ako sú veční sťažovatelia alebo politickí komentátori). Odhláste sa z profilov a stránok, ktoré vás nútia porovnávať sa s ostatnými alebo s tými, ku ktorým už nemáte vzťah. Uvidíte, aké oslobodzujúce to bude.

Byť offline rozhodne neznamená nebyť v kontakte s ľuďmi. Je to presne naopak. Napokon sa im môžete venovať naplno. Niekto si okamžite zamiluje dni offline a začne to robiť pravidelne. Niekomu stačí strážiť iba čas strávený na sieťach, prípadne ich používanie raz za čas obmedziť. Neporovnávajte sa s ostatnými a nastavte si pravidlá podľa svojich potrieb. Dôležité je, aby ste nemali problém sa aspoň na chvíľu „odrezať“. Verte, že vaša myseľ vás za to nakoniec odmení.

Za blog Sloneek Tereza Kudrličková