Sprievodca europodpisom eIDAS pre elektronickú identitu

pasted-image-0

Čo o eSignature hovorí ekologická smernica eIDAS a prečo je dôležité, aby ju aplikácie pre digitálne podpisy dodržiavali?

Ak chceme využívať online služby vo všetkých členských štátoch EÚ, musíme mať istotu, že naša elektronická identita bude chránená a nikdy nebude zneužitá. Jednotný digitálny trh EÚ je realitou od roku 2016, kedy nadobudol účinnosť eIDAS. V posledných rokoch sa trh podarilo stabilizovať, čo viedlo k vzniku niekoľkých online aplikácií, ktoré umožňujú digitálne podpisy v tejto podobe. Jedným z nich je Sloneek.

pasted image 0Zdroj: Unsplash / Ernesto Velázquez

Názov eIDAS vznikol zo skratky eID a eSignature, teda elektronická identifikácia a elektronický podpis. Toto európske nariadenie býva označované ako prelomové. Odstraňuje mnoho prekážok tým, že umožňuje bezproblémové vybavovanie mnohých právnych a obchodných transakcií na diaľku. Čo viac by sme si mohli priať. V dnešnej uponáhľanej dobe dokáže elektronický podpis ušetriť nielen čas, ale v konečnom dôsledku aj peniaze.

Vedeli ste, že s pomocou Sloneeka môžete ušetriť čas potrebný na spracovanie dokumentov v priemere o 80 %? Vaši personalisti a zamestnanci to určite ocenia 🙂

Poďme sa spoločne pozrieť na dôvody, prečo sa chcete podpisovať elektronicky.

  • Flexibilita v čase covidu. Táto situácia výrazne zmenila spôsob našej komunikácie a zvýšila tlak na právne konanie na diaľku, najmä uzatváranie zmlúv bez nutnosti fyzického kontaktu.
  • Podstatné zníženie nákladov na „tradičný“ podpis. Okrem nákladov na papier a tlač zahrňme predovšetkým čas zúčastnených ľudí. Nehovoriac o záchrane nášho životného prostredia a spoločenskej zodpovednosti firiem, ktoré ročne produkujú tony papiera. Prispieť môžete aj vy, a stačí tak málo.
  • Prehľad a poradie v procese podpisovania dokumentov. Správcovia majú jasný prehľad o stave dokumentov. Môžu ľahko vyzvať signatára na podpis pomocou niekoľkých kliknutí. Ocenia to aj zamestnanci, ktorí o žiadnu zákazku neprídu.
  • Doba platnosti. Prihlasovanie v Sloneek je plne v súlade s nariadením EÚ eIDAS. Podpis je tak plne uznávaný a vymáhateľný v celej EÚ. Pokiaľ vás táto problematika zaujíma, podrobnú právnu analýzu spracovala aj skupina právnikov z AK Havel & Partners tu.
  • Bezpečie. Dátová komunikácia dovnútra a von zo Sloneeka je zabezpečená HTTPS certifikátom. Dokumenty sú chránené cloudovou infraštruktúrou AWS.
  • Neobmedzený počet podpísaných dokumentov.

ipad_woman

Vyskúšajte Sloneek, prihláste sa na 14 dní zadarmo!

Ako sa e-podpísať so Sloneekom? Pomerne jednoducho. Dokumenty môžu podpisovať ako interní zamestnanci, ktorí majú u Sloneeka účet, tak aj externí spolupracovníci, od ktorých potrebujete podpísať ľubovoľný počet dokumentov. Sloneek nemá limit, ale dbá na to, aby vaša spoločnosť išla na svojej ceste digitalizácie a modernizácie správnym a bezpečným smerom.

Prihláste sa včas!

Julie Čuláková
Marketing manager
Poďme sa prepojiť na Linkedin!🤗