Budovanie tímu na remote, ktorý prináša výsledky: 12 jednoduchých krokov k úspechu

Sloneek_HR_Coordinator

Máte trvalé problémy so správou tímu pracujúceho na remote? Ak áno, ste na správnom mieste. Dozviete sa, ako spravovať a vytvárať výkonný remote tím.

V tomto príspevku na blogu preberieme očakávania a pokyny pre zamestnancov. Dotkneme sa aj wellbeingu vašich zamestnancov ako rozhodujúceho faktora a navrhneme niekoľko praktických tipov na zlepšenie vašich tímových porád, komunikačných zručností a všeobecnej spolupráce.

Budovanie tímu na remote:  12 jednoduchých krokov k úspechu

#1 Definujte, čo pre vašu spoločnosť znamená práca na diaľku

Revolúcia remote práce je za nami. Stále viac podnikov, ktoré už nie sú viazané na jediné fyzické miesto, využíva výhody vzdialenej pracovnej sily.

Existuje mnoho dôvodov, prečo budovať remote tím, od zvýšenej flexibility a produktivity až po zníženie režijných nákladov. Pred zmenou je však dôležité definovať, čo pre vašu spoločnosť znamená práca na diaľku.

Aké sú očakávania a pokyny pre zamestnancov (ako zamestnanci na mieste, tak zamestnanci na diaľku)? Ako budete riadiť komunikáciu a spoluprácu?

Tým, že si nájdete čas na zodpovedanie týchto otázok, zaistíte hladký prechod na model práce na diaľku. A so správnymi nástrojmi a protokolmi môžete využívať všetky výhody vzdialenej pracovnej sily.

# 2 Definujte pozíciu a zodpovednosti každého člena tímu

Nastavenie zodpovednosti a budovanie virtuálnych tímov zamestnancov mimo pracoviska môže byť náročné. Definovanie rolí a zodpovedností pre vzdialených zamestnancov hneď na začiatku teda odstráni potenciálne problémy a uľahčí riadenie projektu.

Úloha zamestnancov definujú ich pozíciu v tíme, zatiaľ čo ich zodpovednosti sa týkajú ich úloh a povinností. Určenie toho, čo treba urobiť, bude nepochybne prínosom pre celú vašu organizáciu av budúcnosti sa oplatí.

Pri definovaní ich pozícií a zodpovedností by mali byť identifikované silné a slabé stránky členov vášho tímu. Práca v príjemnom prostredí s jasnými hranicami zvýši produktivitu a zlepší výkon tímu.

Nezabudnite podporovať všeobecnú spätnú väzbu a sociálnu interakciu. Okrem toho, ak sa vyskytnú nejaké problémy, poskytnite pomoc pri ich riešení.

# 3 Nastavte komunikačné pokyny a očakávania

Udržiavanie transparentnej, atraktívnej a plynulej komunikácie a využívanie emočnej inteligencie vo virtuálnom prostredí udrží každého zamestnanca zapojeného a pomôže vybudovať pevnú a stabilnú firemnú kultúru.

Pri zostavovaní vzdialeného tímu je potreba:

  • zabezpečiť, aby boli informácie prenášané presne, a stanoviť spôsob komunikácie, ako sú online stretnutia
  • riadiť záležitosti spoločnosti počas pracovnej doby a plánovať ďalšie vzdialené schôdzky počas tejto doby
  • používať virtuálne teambuildingové nástroje pre digitálnu komunikáciu
  • vyskúšajte inovatívnu platformu pre videokonferencie ako riešenie pracovného postupu
  • prevádzkujte online teambuildingové aktivity vo svojom voľnom čase, ako sú vopred naplánované virtuálne mrchožrúty
  • vymyslite zoznam online hier, ktoré vašim vzdialeným zamestnancom umožnia integrovať a predstaviť niekoľko akcií na budovanie tímu
  • vytvorte skupinu, kde môžete vy a vaši kolegovia komentovať náhodné témy, diskutovať o týždenných drobnostiach, posielať mémy a poznávať kolegov, aby ste sa vyhli pocitom izolácie.

# 4 Vytvorte proces pre sledovanie a hlásenie výsledkov

Každá obchodná organizácia spolieha na reporty. Okrem sledovania pokroku ich spoločnosti využívajú na prijímanie strategických rozhodnutí. Stanovenie konzistentného plánu vykazovania a sledovania postupu práce je dôležité pri vedení vzdialeného tímu a pre dosiahnutie vašich cieľov.

Poskytnutím konkrétnych informácií o tom, čo treba urobiť, šetrí správy o priebehu projektu vášmu tímu čas. Komunikačné kontaktné body môžu pomôcť vyhnúť sa ťažkostiam tohto procesu a vaša firma bude tiež ťažiť z videokonferencií ako nástroja sociálnej interakcie.

#5 Oslávte spoločne úspechy a poučte sa z neúspechov

Je nepopierateľné, že práca s klientmi môže mať pozitívne alebo negatívne výsledky pre vaše podnikanie, a preto by ste sa mali naučiť vyrovnať sa s neúspechmi aj úspechmi počas projektového riadenia.

Budovanie silnej kultúry a motivácia zamestnancov vyžaduje oslavu tímového úspechu, k čomu by mali byť oni aj nadriadení podporovaní. Chválenie zvyšuje angažovanosť, produktivitu a pocit, že ste súčasťou tímu. Navyše zvyšuje spokojnosť zamestnancov a dáva im silu čeliť budúcim výzvam. Teambuildingové akcie, ako sú online herné večery, sú skvelým spôsobom, ako osláviť úspech so svojim tímom. Môžete tiež využiť online vysielanie a organizovať virtuálne únikové miestnosti, online hry alebo kreatívne výzvy, ktoré podporujú tímovú prácu, komunikáciu – zvážte aj účasť na charitatívnej akcii pre budovanie tímu. Zapájajúce aktivity pomáhajú tímom prepojiť sa mimo pracovného kontextu.

Je dôležité si uvedomiť aj zlyhanie tímu. Väčšina z nás vníma neúspech ako úplne negatívne a nutné zlo, ale tie najväčšie neúspechy nás v skutočnosti môžu naučiť tie najcennejšie lekcie.

Neúspechy zamestnanca ovplyvňujú spoločnosť ako celok, a preto by mali byť pretrvávajúce problémy čo najskôr vyriešené. V dôsledku výziev a udalostí pri budovaní virtuálnych tímov je možné zlyhanie v budúcnosti riešiť oveľa lepšie.

Sociálna interakcia a integrácia vzdialených alebo hybridných tímov bude určite posilnená pridaním ďalších virtuálnych akcií na oslavu úspechov a poučenie z neúspechov.

# 6 Podporujte kreativitu a riskovanie

Existuje mnoho spôsobov, ako zvýšiť kreativitu vo vašom tíme a povzbudiť zamestnancov, aby preberali úlohy, ktoré sú riskantné. Ako vždy musíte byť oporou a váš virtuálny tím musí vedieť, že sa na vás môže spoľahnúť.

Stanovte jasné očakávania, ktoré uprednostňujú najzákladnejšie úlohy a tiež zdieľané ciele, postupy a štandardy pre vašich zamestnancov. Vytvorte si priateľskú, ale súťaživú atmosféru.

Podstatou efektívneho vedenia je prijať dôveru, toleranciu a sebauvedomenie, pestovať priamočiare a viditeľné komunikačné zručnosti a podporovať kreatívne myslenie.

# 7 Podporujte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom

Stáva sa vám niekedy, že máte pocit, že nemáte dostatok hodín na dosiahnutie všetkých svojich cieľov? Ak je to tak, môžete mať problém s rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom.

Work life balans je potrebný na dosiahnutie najlepších výsledkov na pracovisku. Bez neho prestanú byť zamestnanci produktívni a kvalita ich práce utrpí.

Implementácia zásad, ktoré podporujú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom vo vašej spoločnosti, zvýši zisk vašej spoločnosti. Ak svojim zamestnancom poskytnete pružnú pracovnú dobu spojenú s prehľadnými zoznamami úloh, môžete im zabrániť vyhorieť a mať problémy s časovou úzkosťou v čase krízy.

# 8 Povzbuďte zamestnancov, aby čerpali voľno

Každá spoločnosť, ktorá chce uspieť, musí zavádzať inovatívne riešenia a nápady, ktoré jej konkurenti nevyužívajú. Je pravdepodobnejšie, že sa takáto organizácia udrží na trhu av budúcnosti priláka nových klientov.

Najmä keď sa pracovníci stretávajú s nespoľahlivými technológiami, ktoré im komplikujú prácu, môže byť stres hlavným faktorom v práci. Vaše podnikanie bude preto prekvitať, pokiaľ budete zamestnancov povzbudzovať k tomu, aby si vzali voľno, najmä kvôli kreatívnej práci a vymýšľaniu nových riešení.

Začnite svojich zamestnancov motivovať tým, že do firemnej kultúry zavediete niekoľko jednoduchých rutín, aby ste si udržali psychickú pohodu, ako napríklad:

  • poskytovanie dní voľna navyše, pokiaľ v danom mesiaci nie sú štátne sviatky
  • vziať si voľno a otvorene diskutovať o svojich cestách a plánoch počas tímových chatov alebo virtuálnych stretnutí
  • nastavenie aspoň jednej online schôdzky týždenne pre udržanie interakcií v reálnom čase
  • plánovanie niekoľkých virtuálnych udalostí každý mesiac, ako sú virtuálne teambuildingové hry
  • uistenie vašich zamestnancov, že sa môžu plne spoľahnúť na svojich kolegov, ktorí prevezmú ich povinnosti v čase ich neprítomnosti (opäť psychická bezpečnosť)
  • pravidelné kontrolovanie svojich spolupracovníkov a diskutovanie o dôležitosti dovolenky pre osobný rast

# 9 Vytvorte rutinu pre tímové check-iny

Pravidelné virtuálne stretnutia medzi zamestnancami a manažérmi sa nazývajú check-in. Sú navrhnuté tak, aby pokryli širokú škálu integrálnych tém o organizácii, alebo pre diskusiu o problémoch zamestnancov.

Časté kontroly umožňujú tak zamestnancom, ako aj ich manažérom pracovať na oblastiach, ktoré treba zlepšiť, a tiež navrhnúť plán budúcich aktivít. Aj napriek ich krátkemu trvaniu je kľúčové, aby účastníci z check-inov vyťažili maximum.

Buďte dôslední a vypracujte plán schôdzok na diaľku, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu podnikaniu. Ak je to potrebné, naplánujte si každý deň videokonferenciu, aby ste svojmu tímu odovzdali strategické nápady.

Noví zamestnanci by pravdepodobne ocenili pravidelné kontroly a možnosť prebrať záležitosti, ktoré sa týkajú ich povinností. Zistite viac o vytváraní priateľského prostredia pre nových zamestnancov.

#10 Nebojte sa požiadať o pomoc, keď ju potrebujete

Práca online môže byť únavná. Nedovoľte, aby vaši zamestnanci skončili mŕtvi na nohách po celých dňoch strávených pred obrazovkou, pretože sa zasekli na nejakej úlohe.

Zamestnanci strácajú motiváciu, keď sa potrebujú vrátiť k rysovacej doske. Naučte svoj tím otvorene hovoriť o ich potrebách. Buďte asertívni a čelte problémom ako tím.

Je nevyhnutné, aby sa na vás váš tím mohol spoľahnúť a naopak. Niekedy stačí zmeniť jednu úlohu, ísť ďalej a práca sa vráti do starých koľají.

# 11 Dôverujte svojmu tímu, že prácu dokončia

Vedenie vyžaduje budovanie dôvery vo vašom tíme, bez ohľadu na to, či je tím hybridný, vzdialený alebo sedí v kancelárii.

Vedenie spoľahlivého tímu uľahčuje komunikačný tok na pracovisku a odhaľuje akékoľvek napätie. Používanie účinných programov na sledovanie virtuálnych aktivít vášho tímu vám navyše pomôže rýchlejšie vybudovať dôveru.

Je zrejmé, že musíte dokončiť svoju prácu a dodržať termíny. V príjemnej atmosfére bez neustálej kontroly vašich zamestnancov však budú úlohy dokončené rýchlejšie a výsledky tímu budú uspokojivejšie.

#12 Uľahčite spoluprácu prostredníctvom online nástrojov a platforiem

Pri práci na diaľku na spoločných cieľoch je nevyhnutné zvoliť spoľahlivú technológiu, pretože je jednoduchšie komunikovať a zdieľať pracovné výsledky prostredníctvom online nástrojov. Pomáhajú zabezpečiť efektívnu organizáciu práce a uľahčujú prideľovanie úloh zamestnancom.

Sledovanie priebehu projektu v reálnom čase je možné iba vďaka efektívne fungujúcim platformám, preto je najlepšie zvoliť spoľahlivú technológiu, ktorá vám umožní vykonávať vzdialené schôdzky, spravovať dáta a sledovať virtuálne aktivity.

Ako môže Sloniek pomôcť vášmu vzdialenému tímu?

Nástroje na vytváranie virtuálnych tímov budú v budúcnosti nevyhnutne prevládať, pretože bude potrebné uľahčiť vzdialenú správu ľudských zdrojov. Budúcnosť HR bude založená na spoľahlivých technológiách, profesionálnych aplikáciách a nástrojoch navrhnutých špeciálne na tento účel.

V digitálnej ére by ste nikdy nemali zabúdať na zachovanie rovnováhy medzi súkromným a pracovným životom, ktorá môže byť kvôli absencii presunu z kancelárie do našich domovov rozmazaná.

S naším nástrojom pre komunikáciu v oblasti ľudských zdrojov môžeme vášmu vzdialenému tímu pomôcť vyhnúť sa bežným problémom so správou a zároveň zvýšiť efektivitu vášho tímu.

S naším virtuálnym pracovným priestorom je sledovanie neprítomnosti, dochádzky a času hračkou. Pokročilý reporting už nebude výzvou a tiež stojí za zmienku, že administratíva s pomocou nášho HR nástroja už nebude problémom.

Vďaka Sloniek môžete všetko bezpečne uložiť na jednom mieste. Navyše výber funkcií, ktoré chcete používať, je na vás, na našich dvoch plánoch pripravených odborníkmi.

Sloneek vám poskytne dokonalý prehľad o vašich zamestnancoch a zlepší vašu obchodnú administratívu, kedykoľvek to budete potrebovať. Ako jedno z najúčinnejších riešení workflow bude vaša spoločnosť prekvitať vďaka našim skúsenostiam s digitálnym pracovným priestorom.

Záver

Vybudovanie vzdialeného tímu je investícia, ale môže to stáť za námahu.

Pamätajte, že nejde o hľadanie dokonalých ľudí; ide o to vytvoriť pre nich správne prostredie, aby sa im darilo.

Dodržiavaním týchto 12 jednoduchých krokov k úspechu vytvoríte základ pre svoj vzdialený tím, ktorý mu pomôže prosperovať a produkovať skvelé výsledky.

Tak na čo čakáte? Začnite svoju cestu k úspešnému remote tímu ešte dnes!